Pelangi semalam

Sunday, December 5, 2010




ku cuba buang rind
u se
malam
walau kasih bak mutiara di laut dalam
secebis warna pelangi petang
mungkinku harus mencuba
melupakan mimpi semalam
yang tersimpan sekian lama

walau langit dan bum
i menjadi saksi
tentang tulus suci sekeping hati
biarkan warna-warni pelangi itu
tetap kekal dalam hatiku

pelangi semala
m
yang mencoretkan sekeping hati
walau ku cuba melupakannya
namun nadi ku terus berdetik namanya
kerna aku tak sempurna
kerna aku insan biasa

pelangi semalam
pesonanya nan indah
andai dapat kuurai
madahku yang dititipkn

Rindu....kamu...

Tuesday, November 30, 2010


Arakian disebabkan keadaan semasa ketika peperiksaan maka oleh itu sebarang sesi penangkapan gambar telah dihalang serta diharamkan buat masa ini sehinggalah waktu yang telah ditetapkan,maka dengan itu,segala peralatan penangkapan telah dibekukan dan dikurung didalam lokar..
















p/s rindu kamera ngalahkn awek..ahahha
p/s/s Tak sabar tunggu abih exam...nk snap puas2...ngeee

Setan Punya Budak....

Saturday, November 27, 2010

Yea...entry kali nh pasal Lagenda Budak Setan,aku tau filem n
h dh agk lm...byk kritikan yg aku baca,yg kondem,yg puji yang suka,yang kutuk gila2..huhuhu macam2 la..tp bg aku bukan senang nk mengangkat novel ke filem,lagi2 novel yang pernah jadi fenomena tahun 90an dulu,tahap expectation penonton juga sangat tinggi kot..hahaha..bese la 2.Bagi aku,klau buat btul2 mesti bole sama tahap Twilight,Ayat2 Cinta*bg aku x best sgt,Harry Potter*filem yg aku tak minat langsung.

Bila aku check baru aku tau,novel nih ada banyak siri kot.

Lagenda Budak Setan 1(Kasyah & Ayu)[1979-1983]
Lagenda Budak Setan 2(Kasyah & Ayu)[1987-1990]
Lagenda Budak Setan 3(Kasyah & Amelia)[1990-1992]
Katerina
Kasyah Lagenda Berakhir



Sebenarnya entry aku kali nih bukan nak cerita pasal filem,aku nak cerita pasal novelnye saja,aku dah berjaya memuatturun novel2 nih*perghh..bahasa buku baku tuu....novel yang ada sekarang Lagenda Budak Setan 1,2,3 je.Katerina & Kasyah:Lagend Berakhir aku tak dapat cari lagi.....nt klu aku dpt..aku akan update pada entry lain

Aku memang teringin sgt nk baca novel nh,dulu akak aku ada 1,tp
tak tau kt mana dah..mungkin hanyut dibawa sungai...ahaha

Bila di pikir balik..dah lama sgt aku tinggalkn bc novel nih,mau dkt 3-4 taun jugak la,dulu2 zaman sekolah,masa awal2 diploma,mmg hantu novel la..*br korg tau cmne ayat aku powerkan..wakakkaka,trlebih sudah...

Baca novel nh leh ajar kita tentang kehidupan,apa yang orang lain hadapi dan bagaimana nak hadapi,kalau x dapat hadapi pun..bagaimana nak lalui semua yang berlaku,hidup mungkin sebuah novel yang kita tak tau kesudahahannya,tp jangan bawak life novel tu msk dalam life sendiri..haru nt!!

Penulis kegemaran aku masa tu Aisya Sofea dan hampir semua novel dia aku baca Jauh, Jendela Hati, Kau Untukku, Sehangat Asmara, Gelora Jiwa dan Adam Dan Hawa kecuali Selagi Ada Dia dan Buatmu kekasih je aku belum baca

Kenapa aku suka baca novel?
ntah,mungkin sbb seronok kot dan aku memang suka imaginasi,memang aku akui tahap imaginasi aku mmg tinggi sket...lalalala.....cuma ada pro and contra bagi aku,yang bagusnya,kita dapat isi masa lapang dgn membaca,walaupun novel,yang x eloknya,klu novel best,memang berhantu la,xle tinggal,kepala asyik igt je,idup macam awangan*serius... ur life is about whats gonna happen at others in the novel!!!...penah kawan aku kutuk sbb baca novel,tp aku wat bodo je,tp oneday,myb sbb bosan,die pn belek2 l novel aku, novel Sehangat Asmara kot..haa...amik hang,x brgerak sampi malam kot..dok ngadap novel 2....ahahaha..padan muka!

Mungkin sebab tu jugak,aku cuba tinggalkn novel nih..yela,nt tak jadi keja plak....lg susah,mungkin owg len bole la handle,bg aku ssh sket kot...xpe,mungkin aku nk try mula baca blik,baca time2 free je...*bolee ke????..... insyaallah,aku plan nk cari balik novel Aisya Sofea nih...yang ada dah lost dah..ilang trus,nt kumpul duit,trus oder 1 set suma novel dia..senang citer

p/s Novel yang aku download nih,aku x baca lagi,so aku tak tau la isikandungan novle nh lengkap ke x

Mungkin

Friday, November 26, 2010

mungkin
mungkin semua ini dugaan
mungkin ini hanya sampingan
mungkin ini hanya cubaan

selama ini ku simpan
dlm dada kukuh tersimpan
jauh perjalanan ini
mugkin belum pasti
kita berjumpa di destinasi

mungkin aku bukan sesiapa
kerana aku juga manusia
walaupun inginku tinggi
mungkin hanya dalam mimpi

mungkin langkah akan sepi
kerana langkah ini aku sendiri
hati oh hati

aku sedih
aku benci
aku marah
aku caci
aku pergi,lalu sendiri..

hidup dlm dunia sendiri
mungkin memang macam ni
aku pun tak pasti
hati mana sudi
hati mana benci

mungkin aku begini
lahir mcm nih,hidup macam ni
yaa..aku tak sempurna
tapi aku tetap cari bahagia
p/s cari kekuatan diri untuk terus melangkah pergi
p/s/s saja2 entry..xde kene mengene ngan sape2....


Disaat aku mencintai

Wednesday, November 24, 2010



Entry nih sekadar isi masa terluang,
melayan lagu2 jiwang nih kdg2 best gak..so layan jeee

Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta


Sharing is Seksi!!

Tuesday, November 23, 2010

salam,entry kali aku nak wat pasal tutorial buttom sharing is caring plak..macam contoh gambar yg kt bawah nih...semlm tgh asyik2 layan blog..yela time mood dtg nh....byk plak idea..so share2 laa.nm pn sharing is caring..ahaha seksi tuu!!!




1.Masuk dalam Dashbord dan pilih Layout
2.Kemudian pilih Edit HTML
3.Click Expand Widget Templates
4.Ctrl+f dan cari

</head>

5.Masukkan kod berikut sebelum kod diatas

<!--HIDDEN-BOOKMARKS-STARTS-->

<style type='text/css'>
div.sexy-bookmarks {
height:54px;
background:url(&#39;http://3.bp.blogspot.com/_4HKUHirY_2U/SxTyvjcqvPI/AAAAAAAAAcU/lQxqcVMXpoE/sharingsexy.png&#39;) no-repeat left bottom;
position:relative;
width:540px;
}

div.sexy-bookmarks span.sexy-rightside {
width:17px;
height:54px;
background:url(&#39;http://3.bp.blogspot.com/_4HKUHirY_2U/SxTyvjcqvPI/AAAAAAAAAcU/lQxqcVMXpoE/sharingsexy.png&#39;) no-repeat right bottom;
position:absolute;
right:-17px;
}

div.sexy-bookmarks ul.socials {
margin:0 !important;
padding:0 !important;
position:absolute;
bottom:0;
left:10px;
}


div.sexy-bookmarks ul.socials li {
display:inline-block !important;
float:left !important;
list-style-type:none !important;
margin:0 !important;
height:29px !important;
width:48px !important;
cursor:pointer !important;
padding:0 !important;
}


div.sexy-bookmarks ul.socials a {
display:block !important;
width:48px !important;
height:29px !important;
font-size:0 !important;
color:transparent !important;

}

.sexy-furl, .sexy-furl:hover, .sexy-digg, .sexy-digg:hover, .sexy-reddit, .sexy-reddit:hover, .sexy-stumble, .sexy-stumble:hover, .s
exy-delicious, .sexy-delicious:hover, .sexy-yahoo, .sexy-yahoo:hover, .sexy-blinklist, .sexy-blinklist:hover, .sexy-technorati, .sexy-technorati:hover, .sexy-facebook, .sexy-facebook:hover, .sexy-twitter, .sexy-twitter:hover, .sexy-myspace, .sexy-myspace:hover, .sexy-mixx, .sexy-mixx:hover, .sexy-script-style, .sexy-script-style:hover, .sexy-designfloat, .sexy-designfloat:hover,
.sexy-syndicate, .sexy-syndicate:hover, .sexy-email, .sexy-email:hover {
background:url(&#39;http://1.bp.blogspot.com/_4HKUHirY_2U/SxTyqWVZBZI/AAAAAAAAAcM/FEdBsycXjkU/Sexysprite.png&#39;) no-repeat !important;
}

.sexy-furl {
background-position:-300px top !important;
}
.sexy-furl:hover {
background-position:-300px bottom !important;
}
.sexy-digg {
background-position:-500px top !important;
}
.sexy-digg:hover {
background-position:-500px bottom !important;
}
.sexy-reddit {
background-position:-100px top !important;
}
.sexy-reddit:hover {
background-position:-100px bottom !important;
}
.sexy-stumble {
background-position:-50px top !important;
}
.sexy-stumble:hover {
background-position:-50px bottom !important;
}
.sexy-delicious {
background-position:left top !important;
}
.sexy-delicious:hover {
background-position:left bottom !important;
}
.sexy-yahoo {
background-position:-650px top !important;
}
.sexy-yahoo:hover {
background-position:-650px bottom !important;
}
.sexy-blinklist {
background-position:-600px top !important;
}
.sexy-blinklist:hover {
background-position:-600px bottom !important;
}
.sexy-technorati {
background-position:-700px top !important;
}
.sexy-technorati:hover {
background-position:-700px bottom !important;
}
.sexy-myspace {
background-position:-200px top !important;
}
.sexy-myspace:hover {
background-position:-200px bottom !important;
}
.sexy-twitter {
background-position:-350px top !important;
}
.sexy-twitter:hover {
background-position:-350px bottom !important;
}
.sexy-facebook {
background-position:-450px top !important;
}
.sexy-facebook:hover {
background-position:-450px bottom !important;
}
.sexy-mixx {
background-position:-250px top !important;
}
.sexy-mixx:hover {
background-position:-250px bottom !important;
}
.sexy-script-style {
background-position:-400px top !important;
}
.sexy-script-style:hover {
background-position:-400px bottom !important;
}
.sexy-designfloat {
background-position:-550px top !important;
}
.sexy-designfloat:hover {
background-position:-550px bottom !important;
}
.sexy-syndicate {
background-position:-150px top !important;
}
.sexy-syndicate:hover {
background-position:-150px bottom !important;
}
.sexy-email {
background-position:-753px top !important;
}
.sexy-email:hover {
background-position:-753px bottom !important;
}

</style>


<!--HIDDEN-BOOKMARKS-STOPS-->

STEP #2

1.Ctrl+f dan cari

<data:post.body/>


kemudian selepas/sebelum kod itu,masukkan kod nih plak
<div class='sexy-bookmarks'>

<ul class='socials'>
<li class='sexy-delicious'><a expr:href='&quot;http://del.icio.us/post?url=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;title=&quot; + data:post.title' target='_blank'/></li>

<li class='sexy-digg'><a expr:href='&quot; http://digg.com/submit?url=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;title=&quot; + data:post.title' target='_blank'/></li>

<li class='sexy-technorati'><a expr:href='&quot; http://technorati.com/faves?add=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;title=&quot; + data:post.title' target='_blank'/></li>

<li class='sexy-reddit'><a expr:href='&quot; http://www.reddit.com/submit?url=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;title=&quot; + data:post.title'
target='_blank'/></li>

<li class='sexy-stumble'><a expr:href='&quot; http://www.stumbleupon.com/submit?url=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;title=&quot; + data:post.title' target='_blank'/></li>

<li class='sexy-designfloat'><a expr:href='&quot;http://www.designfloat.com/submit.php?url=
&quot; + data:post.url + &quot;&amp;title=&quot; + data:post.title' target='_blank'/></li>

<li class='sexy-facebook'><a expr:href='&quot; http://www.facebook.com/sharer.php?u=&quot; + data:post.url +
&quot;&amp;title=&quot; + data:post.title' target='_blank'/></li>

<li class='sexy-twitter'><a expr:href='&quot; http://twitthis.com/twit?url=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;title=&quot; +
data:post.title' target='_blank'/></li>

<li class='sexy-furl'><a expr:href='&quot; http://www.furl.net/storeIt.jsp?u=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;title=&quot; + data:post.title'
target='_blank'/></li>

<li class='sexy-syndicate'><a href='http://feeds2.feedburner.com/YOUR-FEEDBURNER-ID' title='Subscribe to RSS'/></li>

<li class='sexy-email'><a expr:href='&quot; mailto:?subject=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;title=&quot; + data:post.title' target='_blank'/></li>

</ul>
<span class='sexy-rightside'/></div>


STEP #3
selepas tu anda boleh la save page tersebut

*sebenarnya entry nih hanya repost dr blog owg len..tp alang2 menda elok..mmg la dr segi etika x bgs..anyway..good things should be share rite??

jadi,klu suke..sile laa share.huhuhu

My Little Angel part II

Entry nh adalah sambungan yg sebelumnya..bukan apa pun just few snapshots Aina ms time raya n masa aku mengasuh die...

time dok ngn Ibunya..wah...muka sgt innocent...suci gitu.

waktu bersam pakcik mu...tgk..kan dh ckp..muka dh ada ubah2 sket2....

usha-usha apa!!! apahal!!!

huish..grr..sruupp!!!!...sreepp!!!
*hikmat geronyeh mulut thp 3

20 taun g..kamu tgk laa muka kamu nih time kecik2..pakcik publish 1 dunia kot..ahaha...bole claim royalti nh...haii kecik2 dh de blog kn...dulu pakcik taip2 keybord pn gagap tau..

My Little Angel

Monday, November 22, 2010


Anak...penah rasa ada anak?? mungkin x kot..ahaha..tp perasaan sayang anak tu ada la...*haish..pe aku merapu nih

Ni kisah psl jaga anak..oppss anak buah ok!! aku x penah rs perasaan nih..huhu.
.
bila balik umah ari 2,aku jd pak inang..ni pn nama mak aku bg utk adik aku,n dh dpt title 2 kt aku dah..mksudnyaa aku laa jd pengasuh anak buah aku nh time ibu die xde..



Nama die Aina Nasuha bt Amin....ahaha jgn trpedaya dgn wajah anak nh..ia bisa membuat adrenalin anda menigkat tahap 365k/j..huhuu...*ok..aku mmg xtau kire thp tenaga,x amik fizik

Kisah 1
Ye..kenangan yang mmg bole tahan ngn Aina nih...penah time aku jaga dia,time aku baring..die g main kt dapur..tgh baiiiik punye layan Rachel Ray...OppSS..yes mmg aku mnt talkshow+msk+Tips ,bole plak die g selongkar almari tupperware mak aku...ms aku g tgk..dietak wat paper..just usik2 je..taaapiii..bila aku panggil je nama die...aaaiiiinaa!!!....dengan selamba tp laju2nya die selerakkan semua tupperware mak aku..adeeh!! nyesal pggl nama dia..then die pn siap lari2 anak dtg kt aku..sengih2...angkat tangan,mintak dukung...hmmm.ohh anak!!


Kisah 2
Mak aku tgh makan ngn akak aku..Aina tgh main2 sorang2 kt dapur...ala meja makan ngn dapur 2 bkn jauh pon...dan satu lg,si Aina bukan tau takut pn...main usik je apa yg ada..tgh sedap2 dorg makan...n nk dijadikan cerita,akak aku x perasan n mulut mak aku pn ada makanan..sekali die nmpk Aina berdiri..sambil cekak KATAK PURU!!! diulang KATAK PURU ok!!!!! kt tgn die....mmg mak aku tak dapat ckp paper sbb mulut penuh..serta merta mak cuit akak kt sblh smbl tunjuk Aina...ape lagi!! lompat trbang laa akak aku pergi dptkn Aina..wakakakaka....aishhh...mmg trkejut n gelak besar la org....Si Aina nh plak muka xde rs brsalah pon...yela..die pn mmg budak...bkn knal katak 2 apa...ahahahah..mengucap panjang laa mak aku mlm 2...silap2 bukan cucu..die sendiri msk hospital sbb cucu....
itu la serba sedikit psl Aina nih...bukan ape..dlm byk2 anak buah..yg nh mmg rapat ngn aku,mungkin sbb aku slalu mengasuh die kot..dr kecik sampai sekarang...n mungkin sbb dia anak kakcik aku..yg byk2 sgt2..tlg aku selama nih..ms aku blaja diploma dulu smpai sekarang..budi die x terbalas oleh aku..

Live,Life,Love

Sunday, November 14, 2010




Don't confine yourselves too much in work and study though, there's more to life than studying and working...learn to have fun everyone...live ur lives to the fullest...:)


Exam Oh Exam

Monday, November 8, 2010



lama tol x update..haishh..bkn bz..sj wat2 bz..ahaha...tarikh exam berubah...yaaa aku ulang..tarikh exam berubah,1 paper je,10 hb Nov ke 6 Dis..huhuhu..best? mmg la sgt x best..aku tau aku nh jenis yg mcm mn...xde stress,tekanan,stdy mmg xle msk..yaaa....mmg aku owg yg mcm2.t dkt exam br nk kalut..awl2 xmo stdy.ahahaha...


p/s nt kn pulun stdy la..paper discrete nh aku cuak sgt2...

Its the feeling

Wednesday, October 20, 2010

sometimes i feel that i'm nobody
seems that life is worthless
but still
im happy for what i've done
i'm satisfied for what i've choose
i'm living in a world of my own
let them be,i don't care
because 
happiness sometimes must be fight for
not
waiting for  

Hati aku saja yang tau

Monday, October 18, 2010

walaupun aku suka apa aku wat sekarang..sgt2 suka tp still aku rs mcm ada sket kurang..mcm x diundang..hmm xpe la...mgkn perasaan aku atau bisikan hati kecil semata...doakan aku berjaya...amin...

Momment to Remember-Alor Star Outing

Monday, October 4, 2010

At last dapat jgk aku menjayakn outdoor photography session aku sabtu lepas walaupon byk dugaan yg dihadapi,bayangkan hujan mcm folow belakang kereta je..dr Tasik Timah Tasoh sampi laa ke Kerpan.kemudian kami membuat keputusan drastik utk trus ke Alor Star,cr tempat utk shoot,dan Gunung Keriang adalah tempat yng ditujui,dh smpai sana,kuarkn suma prop,amik gmbr x smpi 5 minit,hujan mulai turun lalu bergegas lah kami blah dr situ,
Antara kawan2 aka model yg terlibat

Gunung Keriang


Kalau bleh aku nk suh dorg terjun sungai..ahahaha


hmm selepas keluar dr kwsan tersebut ,kami mencari port baru utk shoot,yela time2 hujan xkan nk shoot gak...dan kawasan ini di pilih,ia aldalah kwsan bangunan sekolah yg x siap dan ditinggalkan
Bangunan tak siap
Dekat sinila acara dimulakan,semua kelengkapan dh tersedia..soo jom shoot!!!
Bila model jd photographer

Set!..pose..senyum...click2..ahahaha

klu aku ckp nh photographer,mesto owg x caye..

Test2..D90 nh best...tp aku nk Canon jgkkk!!!!
Semua nh behind the scene saja,pic yang dh shoot aku uplod kt photoblog aku di Passion Photography
 selepas tu kami bertukar tempat ke Taman Tasik Jitra plak







Soal Hati

Friday, October 1, 2010

Kadang2 aku trfikir..btul ke apa aku wat nih? tp bila difikirkn balik,niat aku akn tetap begini walau dugaan ygaku terima mmg berat dan bermacam2 dugaan yg akan dtg lg..aku akan tetap terus berdiri

"Jangan berhenti percaya pd diri sendiri dan impian yang kita pegang selama ini"

Aku berdoa dan berharap esok akn lebih cerah...amin!!

Photoblog aku dah Up !!

Thursday, September 30, 2010

Photoblog aku dah siap sepenuhnya dan aku dah up blog nih utk uplodkan suma hasil kerja aku dan aku berharap Photoblog aku nh dapat diterima dan aku nk jdkan portfolio aku sendri sebagai rujukn ms depan

Blog nih aku namakan PassionPhotography,nama yang menggambarkan keinginan,kesungguhan dan moment yang aku dapat dr mata lensa aku


 kawan2 boleh la melawat  blog aku di  PassionPhotography  dan tinggalkn la sebarang komen anda tentang hasil kerja aku supaya dapat aku perbaiki segala kelemahan yang ada

My first in everything

Owg ckp segalanya perlukan langkah pertama utk trus brgerak kedepan...haish..mmg langkah pertama,tapi aku lupa bahawa langkah pertama selepas 24 tahun aku hidup nh bukan senang...xpe la cut it short.. 
Bila aku join dunia fotography nh aku igt mungkin agk mudah bg aku nk sesuaikn diri tp malangnya aku bukan la seperti yg aku sangka,mung tuhan nk tunjuk,bkn senang nk capai sesuatu yg kita nak,..ok enough bout that

Tapi berkat kesabaran aku,alhamdulilah,dugaan nh dapat jua aku tempuhi,thanks a lot pd mereka2 yg trima aku dan ajar aku dr zero smpi la skg

yang penting "Kita jangan berhenti percaya pd diri sendiri dan impian kita yang kita pegang selama ini"

Long time no see....

Monday, August 16, 2010

Akhirnya dapat jugak aku update blog nh...lama kot x update..ahaha..klu tepon umah..mesti dh kn  potong dah..haish..banyak perkara dah berlaku dlm hidup aku sepanjang sem 6 kt uum nh...dr starting cuti sampai la skang....meh aku list satu oer satu..so x byk entry aku wat...


  1. 1st time pg Langakawi,stay kt Hotel Helang sbb join summer  camp but lastly after sooo much effort..ita all a scam..kesian sgt2 kat semua facilitator...tp pengalaman disana sgt2 brharga bagi aku
  2. Join program motivasi pelajar selepas blik dr Langkawi,kolaborasi ngn YSB,sgt best and soo much pressure dr management..hmmm God knows how...ahaha..and 1st time gak aku handle 1000 student dlm uum,anyhow sedikit sebanyak mengajar aku erti kesabaran dan komitment dlm keje
  3. selepas 2 hari cuti,aku dpt call ajk ke langkawi plak.....again,join KPO YAB..layan je laa..g free kot..kat sana dpt jugak aku rehat sket dr segala keja,hmmmm mmg btul2 nikmat..enjoy each momment..
  4. yeah..back to what i love the most..ahaha..facilitator.. orientasi ni aku di beri tanggungjawab jd Ketua Fasi utk kolej YAB,tak ramai pon,600 student je..sbb penambahan mengejut dr HEP,semua pelajar wanita CAS dr muamalat akan pindah ke YAB..yeeaayy.ahahaha....semua faci yg terlibat sgt2 memberi kerjasama...enjoy the time....really..most spectacular orientation week for me...really appriciate it you guys....thank you soo much..
  5. The best part....i got my DSLR..aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....rs mcm x percaya je.. but still..it is happening..*kopak aku pasnih...hmmmm tp for the sake of my passion ..aku redah je...insyaalah,aku dapt tempuh jugak...aku jugak brjaya join st indoor photoshoot brsama abg Hairul Nizam,otai photographer kt cni..byk aku blaja dr dia dan 1st outdoor shoot aku wat pada 1st Ramadhan dgn salah sowg kwn aku n atas permintaan beliau,aku jgk shoot membe yg penah join aku dlm dunia facilitator sbg model aku
  6. Dabong...dgr je kdg2 owg geleng2 kepala,kerut2 muka..ape tu...Dabong merupakan sebuah kampung dipedalaman Kelantan,area Kuala Krai..this is one of the saddest part my life...aku join PROGRAM MERINTIS DENAI SEK MEN KEB DABONG, mcm biasa..aku jd faci yg akan menguruskan aktiviti pelajar disana,sempat gak aku snap pic kt sn and blaja2 shutter, apperture...wlpn x pandai sgt..kt cni aku byk brfikir dan hal nh dah lama aku fikirkan..aku akn brsara dr dunia facilitator nih...yup...IM RETIRING...coz bg aku,aku xle commit dgn facilitator and photography serentak..sbb dua2 perlukan komitment yang sgt tiggi ...mmg sedih kot...kn tgglkan sumthing yg byk mendewasakn aku selama nih...tp xpe la..at least dh byk aku timba dlm dunia fasilitator nh..insyaallah..de rezeki nt akan aku wat lag..tp mungkin tidak wat masa sekarang..:(

Diantara Dua Jalan

Sunday, August 1, 2010

Saat ini
antara yang pilihan  yang ada
hanya satu buat pilihan
kerana ruang hanya satu
hanya buat yang terpilih
antara dua dunia yang jauh berbeza
dunia yang penuh warna
dua dunia beza warna
dunia yang perlu  sepenuh tenaga
akhir nanti perlu ku pilih jua
jalan aku....
jalan yang antara dua

Live,Life,Love

Wednesday, June 9, 2010




Don't confine yourselves too much in work and study though, there's more to life than studying and working...learn to have fun everyone...live ur lives to the fullest...:)


Butang Suka Saya

Wednesday, June 2, 2010

salam...........
Akhirnya setelah beberapa kali percubaan,aku telah berjaya membuat butang "Like" dalm blog aku.Memang tak susah tapi kalau x btul kodnya mmg error je memanjang atau pon takde paper yang muncul,aku pun nak wat tutorial tentang cara nk masukkan  butang "Likes" dalam blog tp hanya utk blogspot saja buat masa skarang


                               1.Masuk dalam Dashbord dan pilih Layout
                               2.Kemudian pilih Edit HTML
                               3.Click Expand Widget Templates
                               4.Ctrl+f dan cari 
<p><data:post.body/></p>
                               5.Masukkan kod berikut selepas kod diatas

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/> 


NotaKaki
~Setelah banyak kali percubaan,dapat jugak aku masukkan Butang "Likes"nih
~Mungkin akan ada beberapa error,jadi kena la usaha sket,check code nih

Sejauh Mana Anda Boleh Berubah???

Monday, May 31, 2010

MilatFacebook?? dgr nama pon dah tau,confirm mcm facebook,so what??? haa ini lah antara sebabnya MilatFacebook diwujudkan.Disebabkan kebiadaban kafir lakatullah telah mewujudkn group"Draw a Muhammad Day" dlm facebook maka isu tersebut telah menimbulkan kontroversi yg hebat di Pakistan,jadi beberapa pakar telah membangunkan aplikasi web terbaru yang menyerupai Facebook diberi nama MilatFacebook,ia bertujuan utk menarik perhatian seluruh umat islam untuk memboikot Facebook,umat islam seluruh dunia berjumlah 1.57 billion.Di Pakistan,pihak mahkamah telah "banned" facebook disebabkan perkara tersebut.Web tersebut juga menyebut tentang dasar pembangunan web itu sendiri

Millatfacebook is Pakistan’s very own, first social networking site. A site for Muslims by Muslims where sweet people of other religions are also welcome!!
 web ini juga memaparkan tentang bagaimana sikap pihak Facebook tidak mengendahkn ttg laporan mengenai isu "Draw Muhammad Day".Pihak pembangun MilatFacebook (MFB) juga telah membangunkan aplikasi yg mirip Facebook.Telah dilaporkan juga bahawa seramai 4300 pengguna telah mendaftar akaun MFB dan kesemuanya adalah rakyat pakistan sendr,pihak pembangun web itu percaya bilanga itu akan bertambah apabila mereka menarik lebih ramai pengguna dari rakan2 facebook mereka utk mendaftar ke MFB.
perjalanan masih jauh,kita tak boleh meletakkan aras yg tinggi bagi MFB tapi tindakan ini harus dipuji kerana meraka bukan hanya berkata tetapi berusaha memaratabatkan islam itu sendiri (sumber)
NotaKaki~
~Pihak luar berusah bersungguh memartabatkan islam,kita?? penah ke msk paper? aku rs rmi jgk yg x tau psl "Draw Muhammad Day " tu..atau ramai yang x amik kesah....
~Aku hrp perjuangan meraka ini mendapat rahmat Allah dan akan ada lg inisiatif seperti ini dilakukan bg menegakkan panji-panji islam  
~Terakhir skali,mahukah anda bertukar ke MilatFacebook sbg tanda sokongan anda utk memboikot facebook?

Tepon oh tepon................

salam dan selamat malam
hmm cuti  3 ari nh xde paper yg best sgt pon..cuti macam x cuti je..haaishh...aku akn cb bg kronologi cuti 3 hari tersebut


Jumaat:- bgn pagi,lepak,makan,lepak lagi,
pas2 g changlun ngn kwn aku,g umah lecturer
then ikut beliau g padang besar,shoping jersey,*die la shoping,bkn aku
makan kt tempt bese yang aku slalu makan,tomyam die mmg best gler
then aku just window shopping,time xde duit nh lak ade jmp bj yg aku cari sblm nh,
3 helai baju yg menarik minat aku,tp aku trpaksa lupakan sbb xde sen.(T_T)
pastu kami pon balik awl sbb lectr aku nk kn rush g nek train p seremban

Sabtu:- bgn awal2 pagi,
then tido balik sbb ngantok,pas2 siap2 trus shoot p A.Star,
aku wat part time wiring kedai,nih pn aku join cousin aku,
blaja la sket2 psl wiring dan piping,balik petang 2 dh x larat sgt,
trus blik umah,then kar blik ikut cousin aku g tgk belon udara panas,
huh...mcm semut owg ramai tapi belon dorg dh bungkus dah pon,ceh..
buang masa tol..dah la jam gler2 masa "on da way " ke taman Jubli Mas
malam trsebut aku g magrib kt masjid zahir, 
kemudian g makan kat KueTeaw Kerang Iman,mergong,
2 pinggan aku blasah..amik hang...pastu trus gerak g stadium,tg brg2 yg dijual,
cousin aku mmg tgh cari brader yg jual perfume kt die sblm nh,
dapat beli 3 botol,then terus balik

Ahad:- aku overslept*alasan........ plan asal nak balik pg,
aku tunda ke petang sbb teman ayah aku kt umah, 
mak aku g kenduri ngn abang aku,aku pun lepak je laa.. 
sempat jgk aku cukur kepala ayah aku 2..dh panjang,nt asyik pening je
aku bertolak balik ptg lepas mak aku pulang,
hujan rintik2 mengiringi kepulangan aku ke UUM
Bila dah sampi campus,p mkn malam kt bambu,
tiba2 bala pon tiba..huh..bila wat call,
tepon aku senyap ja...ciss lepas belek2
baru aku tau..speaker dh rosak,damn!!!!
time2 camni laa nk rosak..adoyaii...nk kn pakai duit lagi...
lari la bajet aku nk angkat DSLR cmni...(T_T)

NotaKaki :-  
      ~mungkin ini dugaan yg aku kena hadapi utk aku belajar sesuatu

       ~terkadang aku terpikir,apa yang aku nak wat dalam hidup aku








Ubuntu 10.04LTS........sudah sampai..masa utk berubah

Friday, May 28, 2010

salam........entry kali nih tentang salah 1 open source OS yg x perlu dperkenalkan lagi. Ubuntu 10.04LTS..
seperti yg di ketahui Linux merupakan perisian sumber terbuka yang kini semakin mndapat tempat dihati pengguna terutamanya yg minat bab2 IT dan security ni laaa.

,
 sebenarnya ramai yang masih x mahu berubah kepada linux nh...aku dgr mcm2 kritikan,x mesra pengguna la,xle wat keje la,,x cantik laa..padahal mereka x mahu cuba pon..tau cakap je..sbg pengguna open source tegar...*tegar ahh sgt...bg aku linux nh amat senang nak guna,byk aplicakasi yg disediakan mmg dh mcm windows malah lebih lagi dan sumanya free...cd yg aku dapat nh pon free..oder je..malah lebih selamat sbb x perlu risau kalau trkena virus sbb mmg xde virus pon,dan jgk xde BSOD*alaaa..klu ttb dapat blue skrin biru 2..trus crash
Klau pasal game,dalam linux jgk byk game,DOTA pon leh men dalam ,klu nak try yang mcm DotA pon ade,Defence Of Northwest..sebijik mcm dota cm ia adalah free dan ade sedilit kelainan,cuma wat ms skarang linux masih kurang support game commercial seperti needforspeed atau lain2 game yg memerlukan driver khas utk resolusi definisi tinggi..

                                                     Screenshot Ubuntu 10.04LTS
harapan aku moga open source akan terus mendapat tempat di hati rakyat malaysia dan terus berkembang

Nota kaki
               ~ Jangan la takut berubah utk ms depan yg lebih baik
              ~ Aku pun x pandai dlm open source nih tapi kn jugak cuba,x try xtau..
              ~ Support Opensource,throw Windows through the window